پخت آجر

مراحل پخت آجر چگونه است؟

1- تهیه خاک رس مناسب 2- اجرای خاک برای پخت آجر 3- گل سازی 4- قالب گیری (آجرکاری) 5- خشک کردن آجر سفال

 

مراحل پخت آجر سفال

 

آجر سفال یکی از مصالح ساختمانی است که از دیرباز در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گرفته است. این محصول در گذشته به صورت سنتی و دستی تولید می شد و امروزه پخت آجر به صورت ماشینی و کاملا مکانیزه تولید می شود. پخت آجر مراحلی دارد که در ادامه با آن آشنا می شوید:

 

پخت آجر
1- تهیه خاک رس مناسب:

خاک رس مورد استفاده برای تولید و پخت آجر نیازی به خالص بودن کامل ندارد، فقط موادی مانند چوب، زغال یا ریشه گیاه نباید در آن باشد زیرا این مواد در هنگام پخت در فر می سوزند. و آنها را جایگزین کنید. تخلیه شده و در نتیجه استحکام آجر سفال را کاهش می دهد.

2- اجرای خاک برای پخت آجر:

خاک گذاری به این معناست که خاک عاری از هرگونه مواد خارجی مانند کلوخ و غیره باشد و همچنین از مواد آلی در آنها استفاده نشود. برای این کار، خاک را هوادهی می کنند، سپس آسیاب می کنند و نمک می زنند. سپس خاک را خشک می کنند و در صورت وجود دانه های درشت آن ها را جدا می کنند. خاک برای تولید و پخت آجر آماده است.

3- گل سازی:

برای تولید گل باید از خاکی استفاده کرد که ناخالصی نداشته باشد و همچنین دقت کرد که ترکیب شیمیایی در ترکیب با خاک رس ندهد. برای تولید گل به وزن بیست گرم خاک باید آب به آن اضافه کرد.

پس از افزودن آب به خاک مورد نظر باید خاک و آب را خوب با هم مخلوط کرد تا همه مواد خیس شوند و بعد مدتی بگذارند تا آب به همه قسمت ها برسد و خیس شود و در نهایت گل به صورت خمیری یکدست در آید.

سپس باید گل را ورز دهید که با لگد زدن آن انجام می شود. مصرف آب باید به حداقل برسد زیرا آب اضافی باعث دیرتر خشک شدن خاک رس و افزایش هزینه ها می شود.

4- قالب گیری (آجرکاری):

در زمان های قدیم قالب گیری برای تولید آجر به صورت دستی انجام می شد. به این صورت که قالبی به شکل آجری دلخواه درست می کردند سپس آن را با گل پر می کردند و با دست فشار می دادند تا قسمت های خالی پر شود سپس سطح آن را با دست صاف می کردند. در نهایت قالب برداشته شد و آجرها به این صورت قالب گیری شدند.

5- خشك كردن آجرها:

پس از قالب زدن آجرها تا چند ساعت به آنها دست نخورده تا شكل هندسي خود را حفظ كند، سپس از قسمت باريكي جدا شده و در كنار هم قرار مي گيرد. البته این کار معایبی هم داشت، از جمله اینکه چون سطح آنها سریعتر از جاهای دیگر خشک می شد و مغز هنوز مرطوب بود، ترک می خورد.

آشنایی با انواع کوره های آجرپزی

 

1- کوره چاه

این کوره ها را در زمین حفر می کنند و آجرها را با توجه به فضای خالی مناسب به طور منظم روی هم می چینند سپس کاه را در کوره گذاشته و از زیر کوره به آن سوخت می دهند. البته این فر دیگر استفاده نمی شود و منسوخ شده است.

2- تنور سنتی ایرانی

در این کوره ها آجرها را به صورت مخروط های ناقص روی آتش قرار می دهند و سطح آن را با گل می پوشانند. در این کوره آتش و آجر ثابت می ماند و فقط حرارت در قسمت های مختلف کوره متفاوت است. این باعث می شود کیفیت آجرها متفاوت باشد.

به برخی از آجرهایی که در کف کوره بود، آجر جوشان و آنهایی که در سطح مخروط ناقص بودند، آجرهای نیمه پخته می گویند. مقاومت آنها در برابر حرارتی که آجرها دیده اند نیز متفاوت است.

آجرهایی که زیر همه بود سبز است و برای اسکلت ساختمانی استفاده می شود و بعد از آن آجرهای خوبی است که برای دیوارهای غیر باربر و در نهایت آجر استفاده می شود. نیم پز است و باید دوباره بپزد و دوباره به فر برگردانید.

ترتیب آجرهایی که در کوره سنتی پخت آجر تولید می شوند به این صورت است: آجر جوشی »آجر سبز» آجر بهی » آجر سفید » آجر ابلق » آجر قرمز » آجر خام

3- کوره هافمن

در این کوره آجرها ثابت بوده و دما متغیر است. در داخل این کوره ها حجره هایی وجود دارد که در کنار هم قرار دارند و به آنها قمیر می گویند. آجرهایی که در این فر پخته می شوند از نظر هزینه و کیفیت مناسب هستند.

4- کوره تونلی

در این کوره آتش ثابت است و آجرها با حرکت واگن ها به داخل کوره منتقل می شوند. این آجرها واقعا عالی هستند و برای کارهای تزئینی و همچنین نمای ساختمان کاربرد دارند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 4]

وبلاگ آجر سفال

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
خانه فروشگاهتماسارتباط با ما
0
چطور می توانیم کمک کنیم؟x